BENVINGUTS!

Benvinguts al nostre blog de Ciències del Món Contemporani (CMC). Publicarem en aquest blog tot el que farem durant aquest any: comentaris, conclusions i més.


Esperem que us agradi!


Imagen relacionada

sábado, 27 de octubre de 2018

Notícia 02: Gossos que detectan el càncer

- Titular:                                                La policia entrena a gossos per detectar el 
                                                    càncer de pròstata a través de l'olfacte

- Resum: 
    El càncer de pròstata és molt comú en homes d'Espanya, per això, en la Comunitat Valenciana, el cos de policia que treballa amb gossos, se'ls hi va proposar que entrenessin els seus gossos per detectar amb l'olor d'una mostra d'orina dels pacients, puguin detectar si tenen càncer de pròstata o no. 
    S'ha buscat aquest mètode, perquè el procediment que es fa normalment és la detecció d'una proteïna a la sang (test de PSA), però el problema està en que aquesta proteïna també és present en sang de persones que no tenen càncer. Aleshores, després de detectar la proteïna, es realitzava una intervenció quirúrgica molt invasiva per comprovar l'estat de la pròstata del pacient. El percentatge de persones que han passat per la intervenció i tenien càncer és de 30%. 

- Font (enllaç o referència bibliogràfica):
- Data de publicació: 28 de juliol de 2018
- Àmbit científic: Medicina i Salut
- Glossari: 
          - Test de PSA: test on es detecta la «Prostate Specific Antigen», és a dir, la proteïna de la sang que feien servir com a referència de càncer de pròstata.

- Comentari de text :
    La notícia parla sobre com a una comunitat d'Espanya s'està entrenant a gossos policia per detectar a través de la orina d'un pacient, si la persona tenia càncer de pròstata o no. 
    Jo crec, que aquesta proposta tindrà gran èxit en un futur molt pròxim, ja que com es diu a la notícia, l'olfacte dels gossos és molt poderós, i per això crec que, després de ser entrenats, seran capaços de detectar l'olor. Que ho aconsegueixin significaria molt per a la societat, ja que faria que hi haguessin menys d'aquelles intervencions tan invasives que es fan per detectar el càncer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario